Отворена изложба о аустроугарском логору у Добоју

У Културном центру “Пале” синоћ је отворена изложба “Добојски логор, култура сјећања 1915-2015”, коју су припремили Регионални музеј Добој и Православно архијерејско намјесништво добојско.
Аутор поставке, виши кустос и историчар музеја у Добоју Милка Ћосић истакла је да се на изложеним документима и фотографијама налазе подаци о великом броју страдалих у добојском логору са подручја Сарајевско-романијске регије.

“Кроз логор од 1915. до 1917. године прошао је 45.791 логораш, од тога 16.673 мушкарца, 16.996 жена и 12.122 српска војника. Међу њима је било старијих грађана, жена и дјеце”, нагласила је Ћосићева.

Према њеним ријечима, јавност не зна много о том логору, али историја каже да је то први сабирни логор у цивилизованој Европи.

Ћосићева каже да је циљ изложбе да се не заборави масовно убијање и да се покуша сазнати још имена страдалих.

Начелник општине Пале Миодраг Ковачевић истакао је да му је задовољство што грађани Пала могу виђети ову поставку, јер је познато да је значајан број људи са овог подручја одведен у овај логор.

Дан сјећања на жртве логора у Добоју се обиљежава 27. децембра.

Аустроугарски логор био је на простору садашње добојске жељезничке станице, а интернирани Срби били су смјештени у дрвеним баракама у којима су претходно угинули коњи аустроугарске војске од заразне болести “сакагије”.

Одбор Владе Републике Српске за његовање традиција ослободилачких ратова утврдио је догађаје од републичког значаја масовних страдања српског народа на просторима БиХ, међу којима је интернација Срба у добојски аустроугарски логор од 1915. до 1917. године.

 Извор (www.palelive.com / Срна)