Тврђава у Добоју открива своје тајне, део прошлости ЗАУВЕК ИЗГУБЉЕН

Регионални музеј у Добоју завршио је археолошка истраживања добојске Тврђаве на локалитету економског објекта, на којем су пронађени бројни предмети који датирају од краја 14. до 18. века, наводи археолог Александар Јашаревић.

Он напомиње да су ископавања на локалитету економског објекта указала на сву комплексност Тврђаве.

– На малом простору пронашли смо пет до шест фаза преградње. Био је то отворени, па затворени простор са економском или војном наменом – појашњава Јашаревић.

Он је разочаран што нису пронађени налази из раније средњевековне прошлости, из 12. и 13. века, који су, ако их је и било, уништени.

На основу пронађених ископина Јашаревић оцењује да је Тврђава највећи просперитет имала крајем 16. и почетком 17. века, у периоду Османског царства, током којег је изгубила своју пограничну улогу са војном посадом која је контролисала долину ријеке Босне.

Он наводи да су из тог периода доминантна керамика и животињске кости. Пронађено је пар примерака луксузне турске керамике из Мале Азије, ту су бронзани свећњаци, османски сребрни новац – акча, као и неке карактеристичне пољопривредне и занатске алатке – маказе, кожарски нож и секира за потребе војне посаде.

Из периода до 16. века пронађене су стрелице, делови плочастог средњевековног оклопа, као и делови керамике.

Јашаревић каже да је документација о налазима достављена Републичком заводу за културно-историјско и природно наслеђа, након чега следи процес конзервације.

Туристичка понуда Тврђаве богатија је тако за још један репрезентативан објекат који се може реконструисати без великих улагања.

Јашаревић наводи да из археолошке перспективе Тврђава није толико велика, јер је читав Доњи град неупотребљив с обзиром на то да је рађена нивелација.

– Простора за истраживање има још на локалитету Горњи град уз северни бедем, који се може брзо истражити – каже Јашаревић и оцењује да нема смисла наставити ископавања док се не изврши конзервација постојећих налаза.

Археолошка истраживања на добојској Тврђави почела су током марта.

Насељавања на простору Тврђаве датирају из 14. века па до 1850. године када, након похода принца Еугена Савојског на Сарајево, бива реновирана, адаптирана и почиње да поприма садашњи изглед.

ИЗВОР: blic.rs